Gedicht van de week

Wie is dat toch, die anonieme man of vrouw, die elke week een gedicht ophangt bij het toiletgebouw?
Elke week een ander gedicht, meestal van een Nederlandse dichter.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Veel Hoffers die ik sprak, werpen wel eens een blik op het gedicht van de week. Soms bevalt dat gedicht prima, soms wat minder. En enkele Hoffers gaan zelfs nog wat verder. Agnieta bijvoorbeeld heeft al een heel stapeltje van de ooit opgehangen gedichten in haar bezit gekregen. Die gedichten heeft ze in een boekje verzameld en leest ze regelmatig nog eens over.
Want ja, Agnieta weet wie de geheimzinnige gedichtenophanger is.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Het is Stijn Edelman, al bijna 27 jaar recreant op de Hof, die op heel diverse plekken op de Hof heeft gerecreëerd.
Hij is bibliothecaris op een middelbare school in Arnhem.
Stijn speelt graag gospelmuziek op zijn gitaar, waarbij hij prachtig zingt. Hij speelde zaterdagavond 21 januari nog met zijn vriend onder de naam ‘Gospeltrain’ in de Wielewaal, in het voorprogramma van Taaftere. In Taaftere speelt nota bene zijn eigen oom mee.
Stijn heeft in zijn huidige huisje, gemaakt door Donald (zie dit verhaal op het blog) een fijn stapeltje gedichten gereed liggen, waarvan hij er elk weekend als hij naar de Hof komt, eentje uit kiest.
Dat is niet eens zo eenvoudig, want hij probeert veelzijdig te werk te gaan, zodat er voor iedereen op de Hof wel eens een voltreffer bij zit. Maar hij wil toch ook altijd wel een gedicht kiezen dat hij zelf de moeite waard vindt.
Regelmatig wordt het stapeltje weer aangevuld met nieuwe aanwinsten.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Het gedicht van deze week is er niet een maar het zijn er twee. Stijn koos het omdat beide gedichten dezelfde titel hebben: ‘De gestapelde tijd’, en dezelfde ik-persoon. De gedichten lijken op elkaar, en toch zijn ze elk anders. Er zit iets dubbels in de gedichten. En daar houdt Stijn wel van, van dat dubbele.
De dichteres van deze week is Marijke Hanegraaf, woonachtig in Nijmegen, en in 2013 en 2014 stadsdichter van Nijmegen. (En toevallig ook mijn liefje). Marijke vond het super leuk toen ze van mij hoorde over Stijns wekelijke poëzieactie en dat haar gedicht deze week bovenop Stijns stapel lag. Ze ging met mij mee naar de Hof om bij de  ophanging aanwezig te zijn.

De plechtige ophanging

Deze slideshow vereist JavaScript.

En zo was ik getuige van een inspirerende ontmoeting bij het toiletgebouw tussen twee rasechte poëziefans.

Deze slideshow vereist JavaScript.