Meer diversiteit in de berm

Deze slideshow vereist JavaScript.

Als een paar ochtenden zag ik bij aankomst op de Hof Dianne bezig om in de berm van het paadje dat naar het toiletgebouw gaat brandnetels en bramen te verwijderen.
Een immens karwei want in mei zijn die planten inmiddels weer fors opgeschoten en ze overheersen alle andere berm plantjes.
Dianne zou graag zien dat de bermbegroeiing weer wat diverser wordt. Daarom werkt ze ’s ochtends een á twee uurtjes om de bramen en brandnetels weg te halen. Ze haalt niet alleen de takken en blaadjes weg, maar probeert ook de wortels uit de grond te halen.

Deze slideshow vereist JavaScript.

En daarna plant ze dan andere plantjes op de leeggekomen plekken, zoals bijvoorbeeld smeerwortel.
De nieuwe plantjes worden haar spontaan aangeboden door andere Hoffers, maar Dianne zoekt ook op de Hof en verplaatst de plantjes dan. Ze geeft de nieuwe planten ook water, zeker nu het al weken achter elkaar droog is. Maar niet te veel, want door veel water zouden de bermen enigszins kunnen gaan verzakken en dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Het groenafval mag ze van Arnold op een berg achter de moestuinen gooien, tussen andere brandnetels die daar staan.

Ik vroeg haar of de brandnetels haar niet vreselijk prikten. Maar volgens Dianne viel dat wel mee met de brandnetels. De bramen gaven echter wel soms venijnige prikken, dus Dianne werkt toch wel altijd met handschoenen en haar benen enigszins afgedekt.
Het leuke aan dit werk is natuurlijk wel dat je erg goed resultaat ziet. Zo’n brandnetel/braamvrije berm ziet er prachtig uit, vind ik.

Deze slideshow vereist JavaScript.